El programa de Formación del Profesorado Universitario (FPU) 1 és, pel nombre d'ajudes que concedeix, un dels programes d'ajudes per a la generació de nous investigadors més importants del nostre país. Es tracta d'un programa molt complet que cobreix quatre anys de finançament complementats amb la possibilitat de realitzar estàncies en altres centres d'investigació, inclús a l'estranger, amb la finalitat de participar en projectes coordinats i augmentar la internacionalització i la qualitat de les investigacions.

El Ministerio de Educación acumula un sistemàtic retràs en la tramitació d'aquestes ajudes, situació recurrent any darrere any 2 i que es veu agreujada per l'escassa i contradictòria informació que arriba per part seva. Aquests retards acumulats han portat a l'anul·lació d'una convocatòria, ja que al 2011 no va haver-ne cap 3-4. A això se suma la gran sorpresa que deparava el BOE del 12 de novembre de 2012 5 que modifica la convocatòria de maig de 2012 i elimina 150 ajudes per a joves investigadors i redueix en un escandalós 50% el nombre d'estades.

La falta de transparència i d'informació, així com el retard en la gestió de les ajudes FPU perjudiquen el desenvolupament dels projectes d'investigació dels centres del nostre país. Més de 6 mesos després, els grups no saben si tindran un personal que ara, a més, veu reduïda les seves possibilitats d'obtenir finançament. Més escandalós és el cas de les estances temporals, l'organització de les quals requereix una gran quantitat d'esforç coordinador entre grups i centres d'acollida, moltes vegades de fora de les nostres fronteres. La convocatòria establia que tindrien lloc entre l'1 de novembre de 2012 i el 31 de juliol de 2013. A dia d'avui, 15 de novembre de 2012 amb només una resolució provisional 6, molts candidats ja es troben desplaçats degut a les necessitats dels seus projectes i s'han trobat que no han sigut escollits degut a aquesta reducció indecent de quasi el 50% de les ajudes. Amb això, no fa falta explicar la imatge d'Espanya en els centres internacionals on acollen a aquests investigadors que deuen recórrer a fons propis per realitzar la seva feina.

Les inadmissibles i vergonyoses retallades i retards de les ajudes FPU posen de manifest la falta de compromís amb la investigació i de rigor burocràtic de José Ignacio Wert, Ministro de Educación, Cultura y Deporte; i de Montserrat Gomedio, Secretaria de Estado de Educación, Formación Profesional y Universidades; ambdós responsables de la gestió d'aquestes ajudes.

Des de D-Recerca i la Federación de Jóvenes Investigadores/Precarios, demanem que es deixi de sacrificar la investigació amb retallades i retards. Aquests canvis arbitraris atempten contra els principis de seguretat jurídica, consagrats en la Constitució espanyola. Per tant, demanem que es restaurin el nombre d'ajudes inicialment convocades i la seva immediata resolució. Una economia basada en el coneixement, capaç de generar ocupació i creixement més enllà de les promocions urbanístiques, el turisme o els serveis, necessita doctors experimentats en la investigació i la innovació. Sense investigació, no hi ha futur.


1https://sede.educacion.gob.es/catalogo-tramites/profesores/formacion/universitarios/fpu/fpu-2012.html
2http://www.precarios.org/article254
3http://www.precarios.org/article258
4http://www.precarios.org/article263